Boven Warande Above Warande 2009 - 2012

Stichting De Barak is de culturele broedplaats van Lelystad en organiseert kunstprojecten in het nieuwe stadsdeel Warande om deze wijk een culturele identiteit te geven.
De Barak vroeg me een project op te zetten in het te ontwikkelen woongebied. De aspecten pionieren, ontdekken en transformatie waaraan Warande onderhevig is en die in mijn werk veelvuldig voorkomen, waren aanleiding om mij te vragen.
Vanaf winter 2009 tot en met de zomer 2012 filmde ik het veranderende landschap vanuit de lucht.

Zoals luchtvaartpioniers de eerste mensen lieten opstijgen met behulp van vliegers, gebruikt ook ik een vlieger om een camera omhoog te brengen. Ik heb een speciale techniek ontwikkeld die het landschap registreert via een spiegelbol, waarmee ik opnames maak, waarbij je alle kanten tegelijk op kunt kijken.
Ik vergelijkt dit vaak met de manier waarop insecten met hun facetogen de wereld waarnemen, ze kijken naar alle kanten tegelijk.
Startend vanuit de eerste nederzetting van Stichting De Barak in een oude barak aan de rand van Warande, heb ik op verschillende momenten, op verschillende plekken en vanaf verschillende hoogtes het ontstaan van Warande gevolgd.
In de 2010 waren de eerste opnames te bekijken in een voor het publiek toegankelijke ‘conversieruimte’ die op deze foto staat aan het eind van de Parnassialaan. Toekomstige bewoners werden zo op een avontuurlijke en authentieke wijze ontdekkingsreizigers in hun nieuwe wereld.

Tijdens het werken aan dit project heeft de Barak me in contact gebracht met Nieuwland waarvoor ik het project Batavier heb ontwikkeld.


Foundation De Barak from Lelystad asked me to realize a project in the unfinished new residential Warande in Lelystad. Exploring, discovery and transformation are leading motives. From winter 2010 until summer I filmed the changing landscape by using a mirror ball.
A videocompilation but also live video was shown in the conversionroom at 12, 13, 19 and 20th of June 2010 on the Indisch Wonen isle at the end of the Parnassialaan.In 2013 is het project afgerond met de DVD 'Boven Warande' met een compilatie van videomateriaal gemaakt tussen 2009 en 2012.
De dvd is verspreid onder alle bewoners van Warande.

In 2013 the project is finished with the DVD 'Boven Warande' with a compilation of the videomaterial made between 2009 and 2012.
The DVD is distributed among all residents of Warande.


-Omroep Flevoland Nieuws News 'Boven Warande'
http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/99178/lelystad-dvd-voor-bewoners-warande

Bron Source: www.arjenboerstra.nl